אוסטאוארטריטיס ורמות ויטמין K
במחקר שנערך בקרב קשישים, נמצא כי מבוגרים עם רמות נמוכות של ויטמין K בדם סבלו יותר מבעיות מפרקים, כאבים במפרקים והגבלה בתנועה (אוסטאוארטריטיס) . אצל אלו עם רמות גבוהות יותר של ויטמין K בדם, נשמרו סחוסי העצם במצב יותר תקין. הידיים נהנו מההגנה הגבוהה ביותר, וגם בברכיים היה יתרון משמעותי.
ויטמין K הינו ויטמין מקבוצת הויטמינים המסיסים בשומן.
המקורות העיקריים עבורו בגוף הם מזונות צמחיים עשירים בויטמין (רשימה בהמשך) וכן ייצור עצמי על-ידי חיידקים במעיים של סדרת תרכובות של הויטמין, מקור שיכול להיפגע אם מקבלים לתקופות ממושכות אנטיביוטיקה. יש סוגים נוספים שידוע על ייצורם בבע"ח ואולי באדם, וככל הנראה יש להם פונקציה ביולוגית שטרם ידועה.
התפקודים המרכזיים של הויטמין שכן ידועים וברורים הם שניים:
1. מעורבות בקרישת הדם. ויטמין K הכרחי לתפקוד מספר חלבונים המעורבים בתהליך קרישת הדם.
2. מעורבות בבניה תקינה של עצם וסחוס. במטריקס החלבוני של העצם שעובר קלציפיקציה (הסתיידות על ידי שיקוע של סידן) מצוי חלבון ייחודי (מכונה חלבון GLA) החשוב להשלמת השיקוע של הסידן ומבנה העצם התקין. הוא מצוי גם בסחוס ככל הנראה. עובדה זו יכולה להסביר מדוע בחסר ב ויטמין K בניית סחוסים נפגעת.
מהן אם כך ההמלצות? נראה כי יש יתרון לשמירה על רמות תקינות של ויטמין K אצל קשישים לטובת העצם ובריאות הסחוסים, אבל - מילת אזהרה חשובה – אנשים המקבלים טיפול בנוגדי קרישה חייבים להימנע ממזונות עשירים בויטמין K. זאת כיוון שכמויות גבוהות של הויטמין בתפריט עלולות לפגוע בטיפול הרפואי החיוני של נוגדי הקרישה. לא נראה כי יש דרך לפעול לטובת שתי המטרות כאשר יש ניגוד אינטרסים. ברור כי הסיכון המצדיק שימוש בנוגדי קרישה יותר אקוטי ואסור לפגוע בטיפול.
רשימה חלקית של מזונות עשירים בויטמין K :
חומוס, עדשים, אפונה, פולי סויה (כולל מזונות על בסיס סויה),ברוקולי, עלי בייבי, כרוב ירוק ולבן, חסה, תרד, אספרגוס, במיה, כרוב ניצנים, עולש
תה ירוק, שמן סויה. כבד בקר, כבד עוף, שימורי דגים בשמן
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.